# Photocathode Physics for Photoinjectors 2018

### **Report of Contributions**

Welcome

Contribution ID: 1 Type: not specified

#### Welcome

Monday, 15 October 2018 08:30 (10 minutes)

**Presenter:** Dr MOODY, Nathan (LANL)

**Session Classification:** Welcome and Overview

Contribution ID: 2 Type: not specified

#### **Overview of Photocathode Physics**

Monday, 15 October 2018 08:40 (50 minutes)

Ivan Bazarov

**Presenter:** Dr BAZAROV, Ivan (Cornell University)

Session Classification: Welcome and Overview

Contribution ID: 3 Type: not specified

#### **Overview of Photocathode Applications**

Monday, 15 October 2018 09:30 (30 minutes)

**Presenter:** Dr LEWELLEN, John (LANL)

**Session Classification:** Welcome and Overview

Contribution ID: 4 Type: **not specified** 

### Review of requirements and challenges for UED/UEM

Monday, 15 October 2018 10:15 (20 minutes)

**Presenter:** Dr LI, Renkai (SLAC)

Session Classification: Session 2: Application Oriented Research: Low Average Current

Contribution ID: 5 Type: **not specified** 

### Spatio-temporal quantum limits for UED/UEM from MTE

Monday, 15 October 2018 10:35 (20 minutes)

Presenter: Dr MAXON, Jared (Cornell University)

Session Classification: Session 2: Application Oriented Research: Low Average Current

Contribution ID: 6 Type: not specified

#### <10 meV MTE from Cu

Monday, 15 October 2018 10:55 (20 minutes)

**Presenter:** Dr KARKARE, Siddharth (Arizona State University)

Session Classification: Session 2: Application Oriented Research: Low Average Current

Contribution ID: 7 Type: **not specified** 

## Laser-triggered, high-coherence electron emitters for femtosecond pulses generation in high-field environments

Monday, 15 October 2018 11:15 (20 minutes)

Session Classification: Session 2: Application Oriented Research: Low Average Current

Contribution ID: 8 Type: not specified

#### Nanocrystalline diamond cathodes

Monday, 15 October 2018 11:35 (15 minutes)

Session Classification: Session 2: Application Oriented Research: Low Average Current

Contribution ID: 9 Type: not specified

#### **Workshop Discussion**

Monday, 15 October 2018 11:50 (15 minutes)

Session Classification: Session 2: Application Oriented Research: Low Average Current

Contribution ID: 10 Type: not specified

#### Review of requirements and challenges for FEL

Monday, 15 October 2018 13:45 (20 minutes)

**Presenter:** Dr DUNHAM, Bruce (SLAC National Accelerator Laboratory)

Session Classification: Session 3: Application Oriented Research: FEL

Contribution ID: 11 Type: not specified

#### **Cathodes for Swiss FEL**

Monday, 15 October 2018 14:05 (20 minutes)

Presenter: Dr GANTER, Romain (Paul Scherrer Institut)

Session Classification: Session 3: Application Oriented Research: FEL

Contribution ID: 12 Type: not specified

#### GaN, n-type and 2-photon pump probe studies

Monday, 15 October 2018 14:25 (15 minutes)

**Presenter:** Dr PIERCE, Christoper (Cornell University)

Session Classification: Session 3: Application Oriented Research: FEL

Contribution ID: 13 Type: not specified

### Measurements of physical and chemical roughness of alkali-antimonides

Monday, 15 October 2018 14:40 (15 minutes)

Presenter: Dr DEBENEDETTI, William (Cornell University)

Session Classification: Session 3: Application Oriented Research: FEL

Contribution ID: 14 Type: not specified

### Increase of intrinsic emittance by multiphoton photoemission

Monday, 15 October 2018 14:55 (15 minutes)

Presenter: Dr ZHU, Rui (Peking University)

Session Classification: Session 3: Application Oriented Research: FEL

Contribution ID: 15 Type: not specified

#### **Workshop Discussion**

Monday, 15 October 2018 15:10 (20 minutes)

Session Classification: Session 3: Application Oriented Research: FEL

Contribution ID: 16 Type: not specified

### Source requirements and polarization measurements at different energies

Monday, 15 October 2018 16:30 (20 minutes)

Session Classification: Session 4: Application Oriented Research: Spin Polarized Sources

Contribution ID: 17 Type: not specified

#### Absorption enhanced nanostructured GaAs

Monday, 15 October 2018 16:50 (20 minutes)

**Presenter:** Dr ZHANG, Shukui (Jefferson Lab)

Session Classification: Session 4: Application Oriented Research: Spin Polarized Sources

Contribution ID: 18 Type: not specified

#### High average current at CEBAF

Monday, 15 October 2018 17:10 (20 minutes)

**Presenter:** Dr SULEIMAN, Riad (Jefferson Laboratory)

Session Classification: Session 4: Application Oriented Research: Spin Polarized Sources

Contribution ID: 19 Type: not specified

#### BNL activiites on spin polarized sources

Monday, 15 October 2018 17:30 (20 minutes)

**Presenter:** Dr LIU, Wei (Brookhaven National Laboratory)

Session Classification: Session 4: Application Oriented Research: Spin Polarized Sources

Contribution ID: 20 Type: not specified

#### KEK activities on spin polarized sources

Monday, 15 October 2018 17:50 (1 minute)

Session Classification: Session 4: Application Oriented Research: Spin Polarized Sources

Contribution ID: 21 Type: not specified

### Improving lifetime of GaAs phtocathode using CsTe on GaAs

Monday, 15 October 2018 17:51 (20 minutes)

Presenter: Dr CULTRERA, Luca (Cornell University)

Session Classification: Session 4: Application Oriented Research: Spin Polarized Sources

Contribution ID: 22 Type: not specified

#### Spin polarized microscopy

Monday, 15 October 2018 18:11 (20 minutes)

Presenter: Dr KUWAHARA, Makoto (Nagoya University)

Session Classification: Session 4: Application Oriented Research: Spin Polarized Sources

Contribution ID: 23 Type: not specified

#### **SPLEEM**

Monday, 15 October 2018 18:31 (20 minutes)

Session Classification: Session 4: Application Oriented Research: Spin Polarized Sources

Contribution ID: 24 Type: not specified

#### Spin filters based photocathode

Monday, 15 October 2018 18:51 (20 minutes)

Session Classification: Session 4: Application Oriented Research: Spin Polarized Sources

Contribution ID: 25 Type: not specified

#### **Workshop Discussion**

Monday, 15 October 2018 19:11 (10 minutes)

Session Classification: Session 4: Application Oriented Research: Spin Polarized Sources

Contribution ID: 26 Type: not specified

#### Review of requirements and challenges

Tuesday, 16 October 2018 08:30 (15 minutes)

Session Classification: Session 5: Application Oriented Research: High Average Current

Contribution ID: 27 Type: not specified

#### Cs2Te growth physics

Tuesday, 16 October 2018 08:45 (25 minutes)

Presenter: Dr GAOWEI, Mengjia (Brookhaven National Laboratory)

Session Classification: Session 5: Application Oriented Research: High Average Current

Contribution ID: 28 Type: not specified

#### Cathode thermal decomposition

Tuesday, 16 October 2018 09:10 (25 minutes)

**Presenter:** Dr SMEDLEY, John (Brookhaven National Laboratory)

Session Classification: Session 5: Application Oriented Research: High Average Current

Contribution ID: 29 Type: not specified

#### **Capsule Cathodes**

Tuesday, 16 October 2018 09:35 (15 minutes)

Presenters: Dr DEFAZIO, Jeffrey (PHOTONIS); Dr CULTRERA, Luca (Cornell University)

Session Classification: Session 5: Application Oriented Research: High Average Current

Contribution ID: 30 Type: not specified

#### **Workshop Discussion**

Tuesday, 16 October 2018 09:50 (25 minutes)

Session Classification: Session 5: Application Oriented Research: High Average Current

Contribution ID: 31 Type: not specified

### Review of requirements and challenges for holistic cathode design

Tuesday, 16 October 2018 10:30 (5 minutes)

**Presenter:** Dr DOWELL, Dave (Self)

Session Classification: Session 6: Application Oriented Research: Cathode Design

Blade cathodes

Contribution ID: 32 Type: not specified

#### **Blade cathodes**

Tuesday, 16 October 2018 10:35 (20 minutes)

Session Classification: Session 6: Application Oriented Research: Cathode Design

Contribution ID: 33 Type: not specified

#### **Ultra-thin cathodes**

Tuesday, 16 October 2018 10:55 (20 minutes)

Presenter: Dr SPENTZOURIS, Linda (Illinois Institute of Technology (IIT))

Session Classification: Session 6: Application Oriented Research: Cathode Design

Contribution ID: 34 Type: not specified

#### **Etalon Photocathodes**

Tuesday, 16 October 2018 11:15 (20 minutes)

Presenter: Dr ALEXANDER, Anna (University of California-San Diego)

Session Classification: Session 6: Application Oriented Research: Cathode Design

Contribution ID: 35 Type: not specified

#### 2D photocathode coatings

Tuesday, 16 October 2018 11:35 (20 minutes)

**Presenter:** Dr BATISTA, Enrique (Los Alamos National Laboratory)

Session Classification: Session 6: Application Oriented Research: Cathode Design

Contribution ID: 36 Type: not specified

#### Cathode surface layers for emittance improvement

Tuesday, 16 October 2018 11:55 (20 minutes)

Session Classification: Session 6: Application Oriented Research: Cathode Design

Contribution ID: 37 Type: not specified

### **Workshop Discussion**

Tuesday, 16 October 2018 12:15 (15 minutes)

Session Classification: Session 6: Application Oriented Research: Cathode Design

Contribution ID: 38 Type: not specified

# Space charge dominated photoemission from Cs2Te photocathodes in an L-band NC RF gun at PITZ

Tuesday, 16 October 2018 14:00 (15 minutes)

**Presenter:** Dr CHEN, Ye (DESY)

Session Classification: Session 7: Operations and Demonstrations - Normal conducting

Contribution ID: 39 Type: not specified

# Photocathode preparation, characterization, and fundamental study using L-band NCRF guns at the AWA facility

Tuesday, 16 October 2018 14:15 (15 minutes)

**Presenter:** Dr SHAO, Jiahang (Argonne National Laboratory)

Session Classification: Session 7: Operations and Demonstrations - Normal conducting

**APEX** 

Contribution ID: 40 Type: not specified

#### **APEX**

Tuesday, 16 October 2018 14:30 (15 minutes)

Session Classification: Session 7: Operations and Demonstrations - Normal conducting

Contribution ID: 41 Type: not specified

#### **PEGASUS**

Tuesday, 16 October 2018 14:45 (15 minutes)

Session Classification: Session 7: Operations and Demonstrations - Normal conducting

Contribution ID: 42 Type: not specified

#### **IHEP**

Tuesday, 16 October 2018 15:00 (15 minutes)

Session Classification: Session 7: Operations and Demonstrations - Normal conducting

Shanghai

Contribution ID: 43 Type: not specified

### Shanghai

Tuesday, 16 October 2018 15:15 (15 minutes)

Session Classification: Session 7: Operations and Demonstrations - Normal conducting

Tsinghua

Contribution ID: 44 Type: **not specified** 

### Tsinghua

Tuesday, 16 October 2018 15:30 (15 minutes)

Session Classification: Session 7: Operations and Demonstrations - Normal conducting

Contribution ID: 45 Type: not specified

### **Workshop Discussion**

Tuesday, 16 October 2018 15:45 (5 minutes)

Session Classification: Session 7: Operations and Demonstrations - Normal conducting

Contribution ID: 46 Type: not specified

#### Cathode performance for electron cooling

Tuesday, 16 October 2018 16:05 (18 minutes)

Presenter: Dr GAOWEI, Mengjia (Brookhaven National Laboratory)

Session Classification: Session 8: Operations and Demonstrations - Superconducting &

DC

Contribution ID: 47 Type: **not specified** 

### Cornell DC cryogun

Tuesday, 16 October 2018 16:23 (18 minutes)

**Presenter:** Dr LI, William (Cornell University)

Session Classification: Session 8: Operations and Demonstrations - Superconducting &

DC

Contribution ID: 48 Type: not specified

#### **BerlinPro**

Tuesday, 16 October 2018 16:41 (18 minutes)

**Presenter:** Dr KUEHN, Julius (Helmholtz-Zentrum Berlin)

Session Classification: Session 8: Operations and Demonstrations - Superconducting &

DC

Contribution ID: 49 Type: not specified

### Jlab magnetized gun

Tuesday, 16 October 2018 16:59 (18 minutes)

Presenter: Dr MAMUN, Md Abdullah (Jefferson Lab)

Session Classification: Session 8: Operations and Demonstrations - Superconducting &

DC

Contribution ID: 50 Type: not specified

#### **PKU**

Tuesday, 16 October 2018 17:17 (18 minutes)

Presenter: Dr XIE, Huamu (PKU)

Session Classification: Session 8: Operations and Demonstrations - Superconducting &

DC

Contribution ID: 51 Type: not specified

### **Workshop Discussion**

Tuesday, 16 October 2018 17:35 (15 minutes)

**Session Classification:** Session 8: Operations and Demonstrations - Superconducting & DC

Contribution ID: 52 Type: not specified

#### Review of requirements and challenges

Wednesday, 17 October 2018 08:30 (10 minutes)

**Session Classification:** Session 9: Theory and Computation

Contribution ID: 53 Type: not specified

### High intensity laser & photoemission / Laser heating limits

Wednesday, 17 October 2018 08:40 (15 minutes)

Presenter: Dr BAE, Jai Kwan (Cornell University)

**Session Classification:** Session 9: Theory and Computation

Contribution ID: 54 Type: not specified

### **Tunneling time**

Wednesday, 17 October 2018 08:55 (15 minutes)

Presenter: Dr CASTIGLIONI, Luca (University of Zurich, Switzerland)

**Session Classification:** Session 9: Theory and Computation

Contribution ID: 55 Type: not specified

#### **Density Functional Theory and Surfaces**

Wednesday, 17 October 2018 09:10 (15 minutes)

**Presenter:** Dr FINKENSTADT, Dan (U.S. Naval Academy)

**Session Classification:** Session 9: Theory and Computation

Contribution ID: 56 Type: not specified

#### **Density Functional Theory and Surfaces**

Wednesday, 17 October 2018 09:25 (15 minutes)

Presenter: Dr SCHROEDER, Andreas (University of Illinois at Chicago)

**Session Classification:** Session 9: Theory and Computation

Contribution ID: 57 Type: not specified

#### **Quantum Dots and QE**

Wednesday, 17 October 2018 09:40 (20 minutes)

**Session Classification:** Session 9: Theory and Computation

Contribution ID: 58 Type: not specified

### (approved by PC) Many-body processes in Photoemission (DFT)

Wednesday, 17 October 2018 10:00 (15 minutes)

**Presenter:** Dr NANGOI, J. Kevin (Cornell University)

**Session Classification:** Session 9: Theory and Computation

Contribution ID: 59 Type: not specified

# (suggested by PC) Computational Screening for New Photocathode Materials

Wednesday, 17 October 2018 10:15 (15 minutes)

**Session Classification:** Session 9: Theory and Computation

Contribution ID: 60 Type: not specified

#### Workshop Discussion - combine with Session 10 WD

Wednesday, 17 October 2018 10:30 (1 minute)

**Session Classification:** Session 9: Theory and Computation

Contribution ID: 61 Type: not specified

#### Surface Acoustic Waves and enhanced PE

Wednesday, 17 October 2018 10:50 (20 minutes)

Session Classification: Session 10: Theory and Computation - continued

Contribution ID: 62 Type: not specified

### Space charge and laser intensity

Wednesday, 17 October 2018 11:10 (20 minutes)

**Presenter:** Dr ZHANG, Peng (Michigan State University)

Session Classification: Session 10: Theory and Computation - continued

Contribution ID: 63 Type: not specified

# Modeling quantum yield, emittance, and surface roughness effects

Wednesday, 17 October 2018 11:30 (20 minutes)

**Presenter:** Dr DIMITROV, Dimitre (Tech-X Corp.)

Session Classification: Session 10: Theory and Computation - continued

Contribution ID: 64 Type: not specified

# (Suggested by Pietro and Sid) Chemical and surface roughness

Wednesday, 17 October 2018 11:50 (15 minutes)

**Presenter:** Dr GEVORKYAN, Gevork (CBB - Arizona State University)

Session Classification: Session 10: Theory and Computation - continued

Contribution ID: 65 Type: not specified

# Trajectories, beam codes, and delayed emission modeling

Wednesday, 17 October 2018 12:05 (20 minutes)

Session Classification: Session 10: Theory and Computation - continued

Contribution ID: 66 Type: not specified

### A predictive QE simulation using DFT input for beam codes

Wednesday, 17 October 2018 12:25 (20 minutes)

**Presenter:** Dr JENSEN, Kevin (Naval Research Laboratory)

Session Classification: Session 10: Theory and Computation - continued

Contribution ID: 67 Type: not specified

### **Workshop Discussion**

Wednesday, 17 October 2018 12:45 (10 minutes)

Session Classification: Session 10: Theory and Computation - continued

Contribution ID: 68 Type: not specified

### The accelerator on a chip with a special focus on source requirements

Wednesday, 17 October 2018 14:25 (20 minutes)

Presenter: Dr TAFEL, Alexander (University Erlangen-Nuremberg (FAU))

Session Classification: Session 11: Novel Research and Applications

Contribution ID: 69 Type: not specified

# Generation of attosecond electron pulses by inelastic ponderomotive scattering at an optical traveling wave

Wednesday, 17 October 2018 14:45 (20 minutes)

**Presenter:** Dr KOZAK, Martin (Charles University)

Session Classification: Session 11: Novel Research and Applications

Contribution ID: **70** Type: **not specified** 

### Quantum well and dot cathodes and their characterization

Wednesday, 17 October 2018 15:05 (20 minutes)

Session Classification: Session 11: Novel Research and Applications

Contribution ID: 71 Type: not specified

### **Workshop Discussion**

Wednesday, 17 October 2018 15:25 (20 minutes)

**Session Classification:** Session 11: Novel Research and Applications

Contribution ID: 72 Type: not specified

# Towards adaptive, automated growth of photocathodes

Wednesday, 17 October 2018 16:00 (20 minutes)

**Presenter:** Dr PAVLENKO, Vitaly (Los Alamos National Laboratory)

Session Classification: Session 12: Novel Research and Applications (and concluding dis-

cussion)

Contribution ID: 73 Type: not specified

# Fabrication and photoemission results of diamond field arrays

Wednesday, 17 October 2018 16:20 (20 minutes)

Presenter: Dr SIMAKOV, Evgenya (Los Alamos National Laboratory)

Session Classification: Session 12: Novel Research and Applications (and concluding dis-

cussion)

Contribution ID: 74 Type: **not specified** 

# Cryogenic TEmeter and sample exchange with STM and ARPES system

Wednesday, 17 October 2018 16:40 (20 minutes)

Presenter: Dr GALDI, Alice (Cornell University)

Session Classification: Session 12: Novel Research and Applications (and concluding dis-

cussion)

Contribution ID: 75 Type: not specified

### **Workshop Discussion**

Wednesday, 17 October 2018 17:00 (30 minutes)

**Session Classification:** Session 12: Novel Research and Applications (and concluding discussion)